Čimbenici koji utječu na fluktuacije cijene zlata

utječu na fluktuacije cijene zlata

Cijena zlata je globalna roba koja se mijenja na dnevnoj bazi. Nekoliko čimbenika utječe na fluktuacije u cijeni zlata, uključujući ponudu i potražnju te cijenu povezanih dobara poput energije i rada. Brojni međunarodni gospodarski i politički događaji također utječu na tržište zlata.

Kao ulaganje, zlato se smatra važnim dijelom diverzificiranog portfelja. Često se smatra zaštitom od inflacije i geopolitičkih napetosti, a može djelovati i kao osiguranje u vrijeme nestabilnosti tržišta dionica. Mnoge središnje banke veliki su kupci zlata i drže dio svojih rezervi u ovom plemenitom metalu. Potražnja na tržištu zlata potaknuta je potražnjom ulagača za fizičkom i papirnatom imovinom kao što su burzovni fondovi (ETF) osigurani zlatom ili poluge. Osim toga, neki investitori kupuju zlato kako bi diversificirali svoje portfelje kao oblik upravljanja rizikom.

Iako je istina da vrijednost zlata ima tendenciju porasta tijekom razdoblja povećane ekonomske i političke neizvjesnosti, to nije uvijek slučaj. Važno je razumjeti kako se određuje cena zlata i što utječe na njezino kretanje kako biste mogli informirano ulagati.

Čimbenici koji utječu na fluktuacije cijene zlata

Cijene zlata određuju globalno, visoko likvidno tržište. LBMA cijena zlata, koja se objavljuje dva puta dnevno, rezultat je procesa sličnog aukciji gdje sudionici podnose naloge za kupnju i prodaju dok se ne uspostavi ravnoteža između ponude i potražnje. Ovo globalno tržište omogućuje transparentnost i jedan je od primarnih čimbenika koji pokreću promptne cijene zlata.

Drugi faktor koji utječe na cijenu zlata je monetarna politika. Kao plemeniti metal, akcije središnje banke manje utječu na zlato nego na većinu drugih klasa imovine, no njegova se cijena i dalje može kretati u skladu s kamatnim stopama. Kada kamatne stope rastu, zlato ima tendenciju pada jer ulagači napuštaju metal u korist vrijednosnih papira s višim prinosima poput kratkoročnih državnih obveznica.

Obrnuto je također istinito; kako kamatne stope padaju, zlato ima tendenciju rasta. Zapravo, studija koju su proveli ekonomisti Claude B. Erb, iz Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja, i Campbell Harvey, s Poslovne škole Fuqua Sveučilišta Duke, otkrila je da zlato ima pozitivnu cjenovnu elastičnost, što znači da će mu vrijednost rasti kada je visoka potražnja investitora za njim.

Budući da je tržište zlata u visokoj korelaciji s američkim dolarom, na njega utječe i snaga te valute. Odnos američkog dolara i zlata toliko je blizak da čak može djelovati kao zamjena za raspoloženje ulagača o riziku, pri čemu cijene zlata obično rastu na nestabilnim tržištima i padaju u mirnijim vremenima. Upravo taj jedinstven odnos čini ga atraktivnim elementom raznolikog portfelja. Međutim, budući da ne donosi nikakav prihod ili povrat, važno je zapamtiti da bi trebao predstavljati samo relativno mali postotak ukupnog portfelja. Iz tog razloga preporuča se potražiti stručni savjet prije ulaganja u tržište zlata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *